Nena Dimitrijevic

Motivacija ili manipulacija

Da li ti kao lider motivišeš svoje zaposlene ili manipulišeš? Često lideri, ali i svi ljudi, znaju da pobrkaju ova dva motiva, ali i da ih nejasno definišu. Energetska psihologija može da pomogne. Kako da saznaš?

  1. Moraš da postaviš sebi sledeće pitanje:

Šta je moja namera kada zadam neki zadatak? Zašto sam ljubazna prema zaposlenom u datom trenutku? Zašto možda čak i promeniš tonalitet u glasu?

  1. Budi 100% iskrena sa odgovorima

Ono što je VAŽNO da znaš jeste da motivi mogu da budu raznoliki i u više slojeva. Kao crni luk. Ti ćeš polako da otkrivaš jedan po jedan. Energetska psihologija je važan i siguran vodič.

Zašto je to tako? Zato što smo mi ljudi kompleksna bića. Zato što smo ovde da ispunimo svoje lične potrebe, ali i da ispunimo tuđe.

Zato je i motivacija i manipulacija tako prepletena ako nismo jasni sami sa sobom i sa ljudima oko nas. Šta god da radiš, ti želiš da ispuniš neku svoju potrebu, koja može biti i skrivena. Zato je važna iskrenost prema sebi na prvom mestu. energetska psihologija će te dovesti do iskrenosti prema sebi.

  • Ukoliko samo i isključivo želiš da ispuniš svoje potrebe i isključuješ zaposlenog i njegove dobrobiti, onda je jasno da manipulišeš.
  • Ali ako želiš da zajedno ostvarite cilj, da napredujete, da i zaposleni ima benefite, onda je motivacija.

Lako je, zar ne, a opet tako kompleksno. I ovde ne postoji univerzalan odgovor, već je svaka situacija posebna i jedinstvena i treba da se stavi pod lupu.  Samo prati svoje motive i budi iskrena sa sobom, tako ćeš najlakše da dolaziš do odgovora. Energetska psihologija može da pomogne.

I na kraju, iskrenost, kao i laž, svi mi uvek osetimo i znamo da prepoznamo.

Podeli svoja iskustva i pomozi planeti da postanemo bolji.

Vidim te,

Nena Dimitrijević

WOMEN LEADER COACH

Podelite:

Facebook
Twitter
LinkedIn